Fibromyalgi og søvn kvalitet

Mange med kroniske smerter har besvær med at falde i søvn og vågner typisk efter halvanden til to timer på grund af smerter og ømhed. Herefter oplever de besvær med at falde i søvn igen, og dette mønster gentager sig gennem natten. Den afbrudte søvn er udmattende for den enkelte. Søvn er delt ind i fire søvnfaser. Det er specielt søvnfase 4, der er sværest at komme ned i for personer med kroniske smerter. Det er i søvnfase 4, kroppen danner forskellige hormoner og koppen restituerer. 

Mange med fibromyalgi har haft gener allerede fra tidlig ungdom. De fleste, som får diagnosen, har mærket en stadig forværring. De oplever, at det er blevet svært at leve med smerterne. Uvisheden om, hvad symptomerne kommer af, kan være meget belastende gennem tiden.

Hvordan har man det når man har fibromyalgi?

Fibromyalgi er en reumatologisk sygdom, der er kendetegnet ved smerter i musklerne, træthed og nedsat fysisk udholdenhed. Det er symptomer, der påvirker alle sider af hverdagslivet og som kan give begrænsninger i forhold til livskvalitet, familie og arbejdsliv.

Fibromyalgi er en sygdom, der giver kroniske smerter. Sygdommen er invaliderende, når den er af betydelig sværhedsgrad.

Er fibromyalgi en psykisk lidelse?

Fibromyalgi er ikke en psykisk sygdom, men de kroniske smerter påvirker hjernen på en måde, så søvnen og de hormoner der frigiver under søvn påvirker psyken og dermed opstår. Lettere. 

En klients historie

Som 25-årig blev jeg ud af det blå̊ ramt af føleforstyrrelser og smerter i overkroppen. De har lige siden været mine tro følgesvende, og de har endda inviteret deres venner med: træthed, energimangel, kognitive forstyrrelser, depression og mange flere symptomer. 

Jeg er 32 år dag og har de sidste syv år været en tur i helvede og retur. Seks år efter at det hele startede, fik jeg diagnosen fibromyalgi og hyper mobilitet. Igennem mit sygdoms- og udredningsforløb har jeg søgt så mange forskellige steder efter noget, der kunne lindre eller forbedre min søvn. Jeg vågner flere gange om natten med smerter eller ømhed og føler mig sjældent udhvilet og frisk om morgen. 

Smerter og hvile, søvn

Hvis vi får nok af den dybe søvn, vågner man typisk udhvilet. Søvn har en helbredende, forebyggende og genopbyggende funktion. Det er desværre sådan, at mange personer med smerter ikke opnår dette udbytte. På denne baggrund giver det god mening at værne om sit sovemiljø og mønster. Lav dig et fast, hyggeligt ritual, inden du skal i seng, så forbereder du hjernen og din krop på, at den skal sove. Anskaf dig en god seng, brug gerne mange puder, så du kan lægge dig komfortabelt. Brug eventuelt afspænding til at falde i søvn på, og gentag gerne afspændingen i løbet af natten, hvis du vågner op.

Afspænding er søvnbefordrende, fordi nervesystemet, der fremmer ro og restitution, aktiveres og kan kompensere for manglende søvn, så man opnår nogle af de samme virkninger, som søvnen giver. Du kan lære de afspændingsteknikker der kan hjælpe dig med at falde i søvn her på klinikken og læse med om afspænding her på hjemmesiden.

Vær opmærksom på, at når man er i underskud af søvn, kan man ikke rumme så meget, som hvis man er udhvilet. Ved underskud af søvn er man typisk mere unuanceret (har kort lunte) i det, man egentlig vil. Der er tale om, at kroppen er i en stresstilstand, Ikke bare på grund af smerterne, men også̊ fordi man ikke får sovet så̊ dybt, så̊ man bliver udhvilet. Og man kan være mere tilbøjelig til at reagere mere aggressivt på udfordringer, og man kan ikke overskue så meget. De følelsesmæssige reaktioner på for lidt søvn kan være tristhed, vrede, eller angst.

Scroll to Top